Noutăți

 

Comunicat de presă

Filmul „Dor de casă” va fi difuzat în premieră,
în cadrul  „Filme din Moldova – online”

Astăzi, 8 septembrie, va fi difuzat în premieră absolută documentarul „Dor de casă”, în regia Dianei Vlas. Pelicula va încheia săptămâna proiectului „Filme din Moldova  online”. Filmul va putea fi vizionat la postul public de televiziune Moldova 1 și online pe http://www.trm.md/ro/moldova-1, începând cu ora 19:40.

Filmul abordează tema migrației și redă emoțiile diasporei revenite acasă, care privește realitatea din satele noastre dintr-un alt unghi. Regizoarea și-a propus ca, prin relatările protagoniștilor filmului, să-i determine pe alți moldoveni să se reîntoarcă la baștină și să rămână acasă. Documentarul e structurat pe poveștile a trei familii, pe care dorul le-a readus în Republica Moldova.

Este inedită și modalitatea de realizare a filmului. Autoarea este cea care merge prin sat, comunicând direct cu oamenii. „Pe lângă aceste familii, regăsim satul moldovenesc cu peisajele sale, la început cam sumbre, cu multe case părăsite și străzi pustii. Un moment frumos, surprins de noi, au fost pregătirile pentru Crăciun. Am surprins momente când sătenii, lucrează cot la cot, pentru a se ajuta unii pe alții. Aceste imagini te fac să-ți fie dor de viața de cândva, din satele noastre”, susține regizoarea Diana Vlas.

La sfârșitul anului trecut, Diana Vlas a prezentat ideea filmului „Dor de casă” în cadrul proiectului WeDocMigration, organizat de OWH Studio, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare și cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Câștigând concursul, ea a obținut suportul necesar pentru producția acestui documentar lungmetraj.

_________________________________________________________

Uniunea Cineaștilor a inițiat un proiect inedit de promovare a filmelor din Republica Moldova

Proiect inedit pentru țara noastră. Uniunea Cineaștilor din Moldova, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, a inițiat un proiect de promovare a filmelor moldovenești: „Filme din Moldova — online”. Peliculele, selectate în baza unui concurs, vor fi difuzate în perioada 2-8 septembrie 2020.

Astfel, timp de o săptămână, cinefilii vor avea ocazia să vizioneze gratuit online și la TV circa 20 de filme autohtone, realizate în ultimii ani, de către cineaştii moldoveni.

În acest context, Uniunea Cineaștilor invită toţi producătorii şi autorii de film să se înregistreze la concursul de selecţie a producţiilor, care vor fi difuzate în cadrul proiectului „Filme din Moldova – online”. Fiecare difuzare va fi susținută financiar de către organizatori, în funcție de metraj.

Pentru a aplica la concurs, trebuie să completați formularul de participare.
Termenul limită de recepţionare a formularelor şi filmelor este 1 august 2020.

Sunt eligibile filmele de ficţiune, filmele documentare şi filmele de animaţie, care nu au o vechime mai mare de 3 ani (atât de lung cât şi de scurtmetraj) şi sunt produse exclusiv în Republica Moldova. Selecţia filmelor participante în cadrul evenimentului va avea loc în perioada 2 – 15 august şi va fi moderată de reprezentanţii IDFF CRONOGRAF, RAVAC şi MOLDOX.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să citiți Regulamentul proiectului.

Urmăriți www.cinema.ucm.md și pagina de Facebook Filme din Moldova – online.