Gheorghe Agadjanean

Gheorghe Agadjanean  născut la 24 iunie 1986 la Chișinău, RSSM, este un regizor și producător de film moldovean și membru al Uniunii Cineaștilor din Moldova.

Agadjanean provine dintr-o familie de cineaști; tatăl său, Rafael Agadjanean, este scenarist, iar mama sa, Elena Jignea, regizor de filme de animație, și-a petrecut majoritatea anilor copilăriei pe platourile de filmare. A absolvit în 2007 Academia de Arte din Moldova, unde a studiat la Facultatea TV / Film.

În 2006, Agadjanean a realizat un documentar intitulat Сан Саныч (San Sanîci), pentru care a primit un premiu în 2007 de la Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova pentru cel mai bun debut în regie, iar filmul a fost selectat pentru mai multe festivaluri internaționale de film.
Filmul a câștigat cel mai bun film moldovenesc la festivalul internațional de film „Cronograf„ și premiul CEI la festivalul de film de la Trieste (Italia). A fost selectat și pentru programul principal al festivalurilor din Leipzig ( Germania), Cottbus (Germania), Vukovar (Croația), Jihlava (Republica Cehă), Paris (Franța), festivalul internațional pentru drepturile omului de la Kiev (Ucraina),  și multe alte festivaluri de film.

 

În 2010 Agadjanean a fost unul dintre cei 15 regizori care au participat la proiectul de film documentar „15 Young by Young” (Arte France / Avantis Latvia). [10] Conceptul proiectului era „să reprezinte destinul fostelor republici sovietice — la 20 de ani de la destrămarea URSS”. Premierul proiectului a avut loc la Festivalul Internațional de Film din Berlin (Berlinare), [11] fiind transmis și de canalul TV „Arte”. Lucrarea domnului Agadjanean la acest proiect (Sasha și ziduri) a fost primul documentar moldovenesc care a fost prezentat pe canalul TV francez și german Arte.

Gheorghe s-a alăturat echipei Publika TV (primul canal de știri din Moldova) în 2010.

Agadjanean a fost showrunnerul unuia cu cele mai bine cotate proiecte din istoria televiziunii moldovenești — Deal or No Deal (franciza Endemol), precum și showrunner-ul emisiunii TV de dimineață din Moldova — Prima Oră. În plus, a supravegheat producția și promovarea spectacolului de comedie — Made in Moldova, schițele sale obținând milioane de accesări pe diferite canale de socializare.

În 2016, în paralel cu responsabilitățile sale de creare și gestionare a conținutului, GHeorghe  a preluat rolul de lider al Departamentului de Marketing și Promovare GMG, unde gestionează promovarea canalelor TV deținute pe piața mass-media și a reclamelor.

 


FILMOGRAFIE
Square N10 (2004)
Afro-moldoveni (2005) [18]
Piste germane în Moldova (2005)
Tuberculoza este vindecabilă (2006)
San Sanych (2006)
Sasha and His Walls (2010) Avantis / Allegria


PREMII 

  • 2007 Premiul Uniunii Cineaștilor din Moldova pentru Debutul celui mai bun regizor
  • 2008 Premiul pentru cel mai bun film moldovenesc, Festivalul Internațional de Film «Cronograf»
  • 2008 Premiul Institutului Central European, Festivalul de Film de la Trieste
  • Participant la diferite festivaluri de film — Berlinare, Cottbus, Leipzig, Paris, Vukovar, Kiev, Cluj-Napoca, Erevan, Chișinău